Túl a határon

„A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.”

(Szent Ágoston)

 

A Határtalanul programnak köszönhetően egy szép májusi napon kezdetét vette osztályunk nagy kalandja. Szüleinkkel együtt izgatottan gyülekeztünk az iskola előtt, hiszen még eddig soha nem indultunk közösen több napos kirándulásra.

Május 16-án reggel Lendvát vettük célba, mikor hosszas készülődés után útnak indultunk. Alig több mint 2 óra kényelmes buszozást követően már meg is érkeztünk legfőbb úti célunkhoz. Az egész napot a hangulatos kisvárosban töltöttük. Felkapaszkodtunk a fehér falaival már messziről hívogató várhoz, meglátogattuk a hegygerincen büszkén álló Szentháromság kápolnát, ahol Hadik András múmiája pihen üvegkoporsójában. A kápolna körül lévő kis temetőben szinte csak magyar neveket láttunk a sírokon és bárhova mentünk könnyűszerrel megértettük magunkat, hiszen mint megtudtuk a Muravidéken kb. 5000 magyar él, de az ott élő szlovének egy része is beszéli nyelvünket. A határon túli magyarok életéről a legérdekesebb dolgokat egy szlovén – magyar két tanítási nyelvű iskolában tudtuk meg. Minden oda járó diák tanulja mindkét nyelvet és a dolgozataik is kétnyelvűek. Van, amiben nehezebb sorsuk van, mint nekünk! Kilenc évig járnak általános iskolába és nincs náluk több napos kirándulás és még osztálybuli se! Tanúi lehettünk a középiskolából ballagók fura szokásának, hogy sípolva, jelmezbe öltözve járják a várost nem csak Szlovéniában, hanem Horvátországban is. A három nap alatt ugyanis arra is jutott időnk, hogy meglátogassuk a csáktornyai várat és megismerkedjünk Varasd zegzugos óvárosával is a mai Horvátország területén.

Nagyon sok érdekes helyen jártuk, sok újat tapasztaltunk, de ugyanekkora öröm volt együtt lenni, focizni esténként, hosszan beszélgetni, bolondozni elalvás előtt. Az indulás előtti ima Szent Kristófhoz meghallgatásra talált, szerencsésen hazaértünk, és ha lehetne, már indulnánk is újra!

 

Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola, 7. osztálya

 

A képek ide kattintva megtekinthetők

A videó ide kattintva megtekinthetők